Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Μητσοτάκη θέλαμε (για τοποτηρητή)


























Η ΝΔ τη χρονιά που πέρασε κέρδισε τις εκλογές με περίπου 40%, ή, αλλιώς, κοντά στις 2.300.000 ψηφοφόροι "εμπιστεύτηκαν" για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέρα από ανασκοπήσεις, αναλύσεις και τοπ τεν για το 2019 νομίζω ότι εδώ, εντός δηλαδή των συνόρων που μας περικλείουν, το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, δηλαδή το εύρος της νίκης της ΝΔ είναι το γεγονός της χρονιάς που τελειώνει αύριο.

Γιατί από το καλοκαίρι και μετά όποιος διαβάζει ειδήσεις στις εφημερίδες και στο ίντερνετ αποκομίζει την εντύπωση ότι στη χώρα μας υπάρχει πλέον στιβαρή και σύγχρονη διακυβέρνηση, με αιχμή του βέλους της αλλαγής το πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς ο απελθών ήταν πολύ λίγος από πολλές απόψεις, ενώ ο νέος αντιλαμβάνεται πλήρως τις απαιτήσεις και ανταποκρίνεται με επιτυχία. Σύμφωνα με το επικρατούν αφήγημα στο δημόσιο λόγο, η χώρα επέστρεψε επιτέλους στην κανονικότητα της προ μνημονίων εποχής και όλα είναι προορισμένα στο εξής να βαίνουν ομαλά. Ανταποκρινόμενη στα πρότυπα της εποχής, η κυβέρνηση απαγόρευσε αποτελεσματικά το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους ενώ άρχισε να εμπεδώνεται ένα αίσθημα γενικευμένης ασφάλειας στους πολίτες, για το οποίο έγινε πολύς λόγος επί ημερών Σύριζα. Ο αρμόδιος υπουργός προσέλαβε πάνω από χίλιους νέους ειδικούς φρουρούς τους οποίους επιθεώρησε με ύφος συγκινημένου λυκειάρχη που μαθαίνει τα ποσοστά επιτυχίας του σχολείου του στις πανελλήνιες (βλ. φωτ.) συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, δείχνοντάς μας κατ' αυτόν τον τρόπο τις γενικότερες πολιτικές στοχεύσεις της νέας διακυβέρνησης. 

Η ανεργία θα μειωθεί από τις αθρόες προσλήψεις αστυνομικών οργάνων, νέων που θα αμείβονται με περίπου 800 ευρώ και θα μεριμνούν για την τήρηση της τάξης στο δημόσιο χώρο, από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν λόγω των φορολογικών κινήτρων που θα δοθούν, προσφυγικό πρόβλημα δεν υπάρχει γιατί πρόκειται ως επί το πλείστον για λαθρομετανάστες που θα τους κλείσουμε κάπου, προκειμένου να απελαθούν, ενώ τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σιγά σιγά, δίνοντας τη δυνατότητα διανομής κοινωνικού μερίσματος και αυξήσεων. Από τον Ιούλιο και μετά μας έχει πνίξει ένα αίσθημα ευημερίας, δηλαδή. Ευτυχισμένο όχι μόνο το 2020 αλλά και όλα τα χρόνια μέχρι το 2023 που θα έχουμε εκλογές, με λίγα λόγια. 

Δεν υπάρχει πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη και παγκοσμίως, ούτε νέες προκλήσεις αναφορικά με το περιβάλλον και την ενέργεια, δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, η τουρκική προκλητικότητα είναι πλήρως διαχειρίσιμη, ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με τις απολαβές από την εργασία του, με την αξιοπρεπή του σύνταξη, όλα καμπυλώνουν στη δημόσια σφαίρα προς τα Δεξιά χωρίς να υφίσταται πολιτικός διαχωρισμός σε Αριστερά και Δεξιά, διότι είναι παρωχημένος, αλλά οι αστυνομικοί επιτίθενται λίγο περισσότερο στους πολίτες, η κοινωνία λίγο περισσότερο στους μετανάστες, οι εργοδότες λίγο περισσότερο στους εργαζόμενους, η κοινή γνώμη επέλεξε το σφίξιμο των λουριών με την ψήφο της, προσφέρει τα παιδιά της και τα εγγόνια της για να βοηθούν, εποχούμενα ή μη, πάντως ένστολα, και κάπως έτσι αισθανόμαστε σαν μαθητές της Ε' Δημοτικού που άλλαξε ο δάσκαλος και ο καινούργιος είναι πολύ πιο αυστηρός, γιατί είναι πιο δύσκολη η τάξη, έτσι μας λένε όλοι, και οι γονείς. 

Δεν συμφωνώ ότι η ΝΔ δεν έχει σχέδιο, ειλικρινά. Υπάρχει σχέδιο που βεβαίως κανείς από αυτούς δεν σχεδίασε αλλά συνειδητά εφαρμόζουν. Η γενικευμένη πτώση του επιπέδου της διαβίωσης θα συνεχίσει, ο κόσμος της εργασίας θα μοχθεί για τον επιούσιο, ίσως λίγο περισσότερο από πριν, όλα θα γίνουν με τον καιρό λίγο πιο δύσκολα, σαν ένα σώμα που γερνά και ζορίζεται σε μικρές κινήσεις, διότι όπως απέδειξε περίτρανα η διακυβέρνηση Σύριζα, σε αυτόν τον τόπο δεν ανακηρύσσεται πλέον πρωθυπουργός αλλά τοποτηρητής, και ο Μητσοτάκης δείχνει να έχει σαφή επίγνωση του ρόλου του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου