Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Υποκείμενα νοσήματα




Η ΕΙΚΟΝΑ



#Μένουμε σπίτι εδώ και μέρες και κάθε απόγευμα στις έξι συντονιζόμαστε στην τηλεόραση. 

Σε ζωντανή σύνδεση μετράνε κρούσματα και νεκρούς.  

Τα νούμερα είναι ελεγχόμενα μέχρι στιγμής, συγκρατημένη αισιοδοξία. 

Ο καθηγητής Τσιόδρας μας ενημερώνει με την πραότητα του επιστημονικού του κύρους : κάνει έκκληση για ατομική προφύλαξη και κοινωνική ευθύνη. 

Δίπλα του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοινώνει, συνήθως, μέτρα. 

Με πόνο ψυχής μεν, αλλά σκληρά περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν από όλους εμάς, πάση θυσία. 


Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Και κάπως έτσι κυλάει προς το τέλος του ο Μάρτης, με σχετικά λίγα κρούσματα και νεκρούς κάτι, ως επί το πλείστον, υπέργηρους και ήδη από πριν ασθενείς. 

Με βάση τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα στοιχεία στην Ελλάδα το ποσοστό θνησιμότητας από την πανδημία ανέρχεται στο αξιοπρεπές 2,69%, διψήφιος αριθμός νεκρών, τριψήφιος κρουσμάτων. 

Σύμπτωση : προχθές στην Ελλάδα τα κρούσματα ήταν συνολικά 743, όσοι ακριβώς οι νεκροί της Ιταλίας εκείνη τη μέρα μόνο. 

Η ελληνική Κυβέρνηση έλαβε πολύ νωρίς μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύνεση. 

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει χιλιάδες προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, άμεσα, ο υπουργός Υγείας την αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των κλινών γενικά κατά χιλιάδες. Αποφασιστικότητα.

Διάφοροι γνωστοί, καλλιτέχνες και μη, δίνουν το καλό παράδειγμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μένουν σπίτια τους, βγαίνουν στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουν τους "ήρωες με τις άσπρες μπλούζες". Αλληλεγγύη. 

Άλλοι κάνουν έκκληση να βγούμε για να δώσουμε αίμα, να σώσουμε ζωές. Προσφορά. 

Το κράτος θα εξασφαλίσει να μετριαστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, στήριξη σε εργαζόμενους, απολυμένους, ασθενείς οικονομικά ομάδες. Κοινωνική ευαισθησία. 

Ο πρωθυπουργός μας παροτρύνει με διαγγέλματα : μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, επικοινωνούμε με τους δικούς μας. 

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, από κάθε άποψη. 



ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ


Η κυβέρνηση έκλεισε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις 10 Μαρτίου, δηλαδή μόλις το κοντέρ έγραψε 89 (κρούσματα). Το αποφάσισε μεσοβδόμαδα και ομολογουμένως έδρασε γρήγορα.

Τρεις μέρες και εκατόν ένα κρούσματα μετά (13 Μαρτίου/190 κρούσματα) έκλεισε τους χώρους συναθροίσεων (μπαρ, σινεμά, γυμναστήρια, δικαστήρια, θέατρα κ.λ.π.) μειώνοντας κατά πολύ την κοινωνική κινητικότητα. 

Δραστικά μέτρα, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, που ελήφθησαν μάλλον έγκαιρα.

Εννιά μέρες και τετρακόσια τριάντα τέσσερα κρούσματα μετά (22 Μαρτίου/624 κρούσματα) ανακοινώνεται η επιβολή της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Δεδομένης της κατεύθυνσης του Π.Ο.Υ. ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών συμβάλλουν στην αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο εν λόγω πεδίο (περιοριστικά των ελευθεριών των πολιτών μέτρα) δείχνουν εξαιρετικά θετικοί.


ΡΕΖΟΥΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟ


1. Μεγαλόστομες ψευδείς δηλώσεις. 

Στις 26 Φεβρουαρίου, λιγότερο από ένα μήνα πριν, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στην ελληνική επικράτεια, ο Υπουργός Υγείας προέβη στην ακόλουθη δήλωση : 


Το πρώτο κρούσμα ήταν προφανώς κάτι που όλοι περιμέναμε, ήταν στατιστικά και μαθηματικά βέβαιο ότι η ασθένεια θα εντοπιστεί και στη χώρα μας, τα επόμενα όμως ;

Όπως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, η "απόλυτη" προετοιμασία του εγχώριου συστήματος υγείας ήταν αέρας κοπανιστός. 

Μέχρι εκείνη την ημέρα δεν γινόταν κανένας έλεγχος στα αεροδρόμια, το αρμόδιο Υπουργείο δεν είχε φροντίσει να προμηθευτεί εγκαίρως μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στην υγεία, αντιδραστήρια για τεστ, αναπνευστήρες κ.λ.π., οι κλίνες ΜΕΘ ήταν κοινός τόπος ότι δεν επαρκούσαν ούτε εκείνη την περίοδο, για τους ήδη ασθενείς με γρίπη κ.ο.κ.   

Πέραν της οφθαλμοφανούς ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου ατόμου να διαχειριστεί την ευθύνη μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, στο σύνολό τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (π.χ. Άδωνις Γεωργιάδης) αρχικά θεώρησαν ότι με ψευδείς γενικόλογες δηλώσεις που φανέρωναν δήθεν πυγμή θα καταφέρουν να πείσουν την κοινή γνώμη για την ύπαρξη κυβερνητικού σχεδίου και επαρκούς οργάνωσης αναφορικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Κοινώς, η κυβέρνηση στην αρχή προσπάθησε να χειριστεί το ζήτημα "πολιτικά", όπως ξέρει και κάνει ήδη από το Μάιο του 2019 (βλ. ευρωεκλογές), με αποτέλεσμα οι επικοινωνιακές φανφάρες να πάνε σύννεφο. 

2. Απουσία κριτικής. 

Φερ' ειπείν, όταν το κοντέρ του JHU σήμανε 228 εγχώρια κρούσματα και 4 νεκρούς και το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου, ο πολυ - πολύτεκνος καθηγητής Τσιόδρας, σε ζωντανή σύνδεση καθισμένος μακάρια ανάμεσα στο οκτωήχι και το μικροσκόπιό του, απέναντι από καμιά εικοσαριά δημοσιογράφους του ρεπορτάζ της υγείας, τους (μας) ανακοίνωσε μια αλλαγή στα κριτήρια για την υποβολή σε εξέταση για το αν έχει κάποιος προσβληθεί. 





[Εκείνη τη στιγμή βέβαια κανένας μας δεν γνώριζε τις πιθανές συνέπειες της αυστηροποίησης των κριτηρίων, ιδίως μια γυναίκα σαράντα ενός ετών από την Καστοριά, μητέρα τριών παιδιών.]

Τόσοι ειδικοί ασυμπτωματικοί δημοσιογράφοι απέναντί του στη συνέντευξη, κανείς δεν σκέφτηκε να τον ρωτήσει γιατί. Ούτε εκείνη τη μέρα, ούτε την επόμενη, κανένας. 

Γιατί η (ειλικρινής) απάντηση θα ήταν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα διενέργειας πολλών τεστ, λόγω έλλειψης τεχνικών υποδομών και αντιδραστηρίων, γι' αυτό. 

Γιατί ήμασταν ΑΠΟΛΥΤΑ απροετοίμαστοι, κυρ Κικίλια. 

Αντί ευλόγων ερωτημάτων, οι απαντήσεις των οποίων θα μας πληροφορούσαν, επί μια εβδομάδα η κυβέρνηση συνέχισε να πουλάει το παραμύθι περί πλήρους κρατικής ετοιμότητας και τα φιλικά σε αυτή Μ.Μ.Ε. (δηλαδή σχεδόν όλα) να το αγοράζουν, προκειμένου να κοιμηθούμε όλοι μας ήσυχοι. 

Σειρά επαινετικών άρθρων για τον "στρατηγό της μάχης" Τσιόδρα, πρωτοσέλιδα, δημοσκοπήσεις με 85% αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων, ρεπορτάζ για ασυνείδητους πολίτες που καλούσαν την κυβέρνηση σε γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, διαγγέλματα Μητσοτάκη, κόντρα διαγγέλματα Κικίλια ως γκεστ στην ενημέρωση Τσιόδρα - Χαρδαλιά, και πάει λέγοντας.      


3. Εκκλησίες. 

Για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να κλείσουν οι εκκλησίες μαζί με τα σχολεία (10/03) ή έστω στις 13/03 μαζί με τα (υπόλοιπα) θέατρα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. 

Στις 13 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, πήγαν οι πιστοί στους Χαιρετισμούς, την Κυριακή 15/03 στην λειτουργία, με την ανοχή της Κυβέρνησης, τα στελέχη της οποίας δεν μπορούσαν να καταλήξουν αν κολλάει ο ιός από το ίδιο κουταλάκι. 

Το έμαθαν από τις 17 Μαρτίου και μετά, οπότε και τις έκλεισαν - Θρίαμβος - για να μπορεί ο στρατηγός να ψέλνει με την ησυχία του.
  

4. Δημόσιο Σύστημα Υγείας. 

Εδώ μπαίνουμε στην ουσία του θέματος. Για τις μάσκες, τα καλύμματα, τους αναπνευστήρες, τις ΜΕΘ και την επάρκεια νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανένα Κικίλια στην εποχή του ίντερνετ, κάθε μέρα οι εργαζόμενοι σε πέντε τουλάχιστον δημόσια νοσοκομεία δημοσιεύουν ανακοινώσεις που δείχνουν καθαρά αν υπάρχει όντως επάρκεια υλικών. 

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει όμως είναι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα. Εξακόσιες ογδόντα πέντε ολόκληρες κλίνες ΜΕΘ !

Ο Υπουργός Υγείας στις 23 Μαρτίου είπε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε 565 κλίνες ΜΕΘ και πλέον είναι στην ευχάριστη θέση να μας ανακοινώσει ότι οι κλίνες έχουν αυξηθεί στις 685 !

Δηλαδή η χώρα μας, ύστερα από τις προσπάθειες της πολιτικής της ηγεσίας, διαθέτει σήμερα 6,85 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πολιτών (με ευρωπαϊκό μέσο όρο τις 11,5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πολιτών) για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης επιδημίας. 

Χθες ο Π.Ο.Υ. έδωσε τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν τώρα τα αναπτυγμένα κράτη που έχουν επιβάλει ήδη μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας : προσλήψεις εργαζομένων στα νοσοκομεία και εντατικοποίηση ελέγχων (τεστ). 

Ήδη είμαστε σε πόλεμο, όπως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη διαλαλούν, αλλά η κυβέρνηση προς το παρόν αδυνατεί να κάνει και το ένα και το άλλο. 


5. Οικονομικά μέτρα. 

Οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν άμεσα και γρήγορα, πλην όμως τα οικονομικά μέτρα στήριξης εργαζομένων, ελευθέρων επαγγελματιών και ευάλωτων ομάδων αργούν ακόμη. Αναγγέλθηκε ποσό στήριξης 800 ευρώ για σαράντα πέντε ημέρες, το οποίο θα δίδεται υπό προϋποθέσεις, όμως καμία αναστολή δανειακών υποχρεώσεων προς Τράπεζες δεν έχει νομοθετηθεί, ούτε και πρόκειται.

Ο αρμόδιος Υπουργός κάνει συνεχώς εκκλήσεις προκειμένου να αυτοπεριοριστούν οι Τράπεζες, να ρυθμίσουν από μόνες τους, να δεχθούν να πάρουν μέρος της μηνιαίας δόσης από τους πολίτες, τα τηλέφωνα από τις εισπρακτικές (δικηγορικές) εταιρείες χτυπούν κανονικά, και η ζωή συνεχίζεται. 

Όχι μόνο δεν προκρίνεται η λύση της επίταξης κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά αντιθέτως η κάθε μία πριμοδοτείται με διπλάσια ημερήσια αποζημίωση, ποσού 1.600 ευρώ !


ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Είναι τόσες μέρες πια που όλοι μας καθόμαστε διασωληνωμένοι σπίτια μας, μπροστά από τους υπολογιστές και τις οθόνες, αδυνατώντας να επεξεργαστούμε τι ακριβώς συμβαίνει. 

Από μια πλευρά ίσως είναι και καλύτερα, πριν κλειστούμε μέσα, ακούγαμε διάφορα από διάφορους : ... ξέρεις, είναι πολλά τα κρούσματα, πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνουν, έχω την κουμπάρα μου στο "Σωτηρία" και μου τα λέει, μας τα κρύβουν ... ή ... ποιος ιός και κουραφέξαλα, η γρίπη είναι χειρότερη ... να πίνεις ζεστό πράσινο τσάι κ.λ.π. ... πολλές ανοησίες και πόμολα και βήχας και μικρόβια, τώρα, εδώ, μέσα στο διαρκές παρόν του διαδικτύου, όπου όλα είναι καθαρά και διαυγή, μπροστά από το κοντρόλ με τα κρούσματα του πανεπιστημίου Johns Hopkins που αυξάνουν σαν πειραγμένο ταξίμετρο, και οι νεκροί είναι αλλού ακόμη, μακριά, μιλάγαν ιταλικά όσο ζούσαν, και τα κρούσματα αλλού, όχι εδώ μέσα, κινέζικα ή αμερικάνικα ή κάτι, μπορείς να χαωθείς πλήρως - ο αενάως επικαιροποιούμενος πίνακας του JHU μετασχηματίζεται σε καμπίνα πιλότου - αναλογιζόμενος μάταια που και πως θα καταλήξουμε όλα και όλοι ύστερα από αυτό, όταν θα έχει επιτέλους τελειώσει αυτή η γενική παύση που μας επιβλήθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πως θα είναι αυτό που ονομάζεται ελληνική κοινωνία μετά, πως θα είναι αυτό που λέγαμε Ε.Ε. μετά, αν θα ξανανοίξουν τα σύνορα όπως πριν, να μετρήσεις πόσα υποκείμενα νοσήματα είχε η ελληνική οικονομία πριν την κρεβατώσει ο κορωνοϊός, να υπολογίσεις πιθανότητες επιβίωσης, είτε ν' αρχίσεις να φοβάσαι για το μέλλον, να μη θες να σηκωθείς απ' το κρεβάτι, να αισθάνεσαι κάθε μέρα άρρωστος με τον ιό, μπορείς να βάλεις ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου με το να ξυπνάς νωρίς και να γυμνάζεσαι μισή ώρα τη μέρα, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτε για να βοηθήσεις κανέναν άλλο, δεν μπορείς να βγεις στο δρόμο με μια κουβέρτα να σβήσεις τη φωτιά, δεν μπορείς να πας στα νοσοκομεία για βοήθεια, και είναι αυτή η εντελώς πρωτόγνωρη αίσθηση μέσα στη δίνη που ζούμε αυτόν τον καιρό, η υποχρέωση της ακινητοποίησης του εαυτού, της τήρησης των αποστάσεων, που χάθηκε το παυσίπονο κι η ζέστα της αγκαλιάς και το άγγιγμα του άλλου, νομίζω ότι απ' όλο αυτό μόνο αυτή την έλλειψη θα έχω να θυμάμαι. 

Είμαστε επισήμως μόνοι, όπως το πρωί που ξυπνάμε στον καθρέφτη, ο καθένας στην εντατική του. 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου