Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Ο πρωτόκολλος

Την ογδόη ημέρα ενεφανίσθη, να απαντήσει σε ερωτήσεις. 

Κατά τας γραφάς οι πρώτες επτά ημέρες είναι μάλλον της γεννήσεως των ερωτήσεων, της δημιουργίας της γενικευμένης απορίας που αισθάνεται το ποίμνιο παρακολουθώντας τηλεόραση ή αντικρίζοντας τον φλεγόμενο ορίζοντα - αναφερόμαστε σ' εκείνους που επιλέχθηκαν να δοκιμαστεί η πίστη τους - ενώ μόνο την επόμενη, την όγδοη, επιτρέπεται η απάντηση αυτών από τους αρμοδίους.

Αλλά άξιζε, ομολογουμένως, η αναμονή : τα διαθέσιμα εναέρια μέσα από εβδομήντα τέσσερα έγιναν μονομιάς είκοσι (θαύμα ! θαύμα!), ενώ δεν γίνεται να πετάξουν μέσα στους καπνούς (επεδείχθη και σχετική φωτογραφία), οπότε, αν και, ανθρώπινα, καταλαβαίνουμε τα παράπονα των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, εντούτοις δεν μπορεί κάθε σπίτι να έχει και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο από πάνω του. 

Σε 8 ημέρες είχαμε 586 φωτιές στην επικράτεια, είπε. Και σβήσαμε τις 583, δεν είπε (καθώς μόνο η Βαρυμπόμπη, η Β. Εύβοια και η Ηλεία, νυν Γορτυνία, μας ξέφυγαν), οπότε πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Γιατί εδώ και δύο χρόνια (από τότε που ανέλαβε, δηλαδή) έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, φανταστείτε που θα ήμαστε τώρα χωρίς τον έγκαιρο σχεδιασμό που προηγήθηκε ; 

Δεν έγιναν λάθη, είπε, τηρήθηκε το πρωτόκολλο κατά γράμμα, σώθηκαν οι ανθρώπινες ζωές ... μην είστε αχάριστοι. 

'Εστι δίκης οφθαλμός ("Μάτι") ος τα πανθ' ορά. Το σκορ είναι 102 - 2 υπέρ μας, τι άλλο θέλετε ; 

Και την παραίτησή του έχει ήδη υποβάλει και όποτε του πει ο Πρωθυπουργός να φύγει θα φύγει αλλά δυο χρόνια τώρα μοιράζονται από κοινού ένα όραμα : τη δημιουργία ενός μηχανισμού θωράκισης της χώρας απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση !

Σε κάθε περίπτωση παραμένει ένας κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος, δήλωσε, και εν συνεχεία, απήλθε, δακρυσμένος.

Αν καταλάβαμε καλά, ο κύριος αλγόριθμος του περσινού καλοκαιριού έγινε ο κύριος πρωτόκολλος του φετινού. Κι όπως και πέρυσι το καλοκαίρι πήρε άριστα στη διαχείριση της πανδημίας (από τον εαυτό του), καθώς το άνοιγμα του τουρισμού και η ανυπαρξία ελέγχων δεν επηρέασε καθόλου την επιδημιολογική πορεία της χώρας, έτσι και φέτος, χθες δηλαδή, ο πρωτόκολλος συνεχάρη τον εαυτό του για την επιτυχή διαχείριση των πυρκαγιών, για να μην αναφερθούμε στο ότι τα χθεσινά κρούσματα ξεπέρασαν τις 4000. 

Μοναδικό κυβερνητικό κριτήριο επιτυχίας ή μη της διαχείρισης των πυρκαγιών είναι αναμφισβήτητα η τραγωδία στο Μάτι, όπως καταλαβαίνουν και τα ελάφια στα καμμένα δάση : εμείς δεν έχουμε νεκρούς, εκκενώνουμε ταχέως, είμαστε καλύτεροι από τους προηγούμενους, να μην μιλάνε αυτοί που δημιούργησαν εκατόμβες. Αυτός είναι ο πυρήνας των χθεσινών δηλώσεων του υφυπουργού, εκεί στηρίζεται μιντιακά η "επιτυχία" της κυβέρνησης. 

Δυστυχώς, όμως, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεπεράσει την τραγωδία στο Μάτι, κατά πως φαίνεται. Η αντίδρασή της είναι μάλλον χλιαρή για το μέγεθος της καταστροφής και αυτό δεν οφείλεται στο ότι τα περισσότερα στελέχη της κάνουν αυτή την εβδομάδα ελεύθερο αλλά στο κόμπλεξ της ευθύνης των εκατόν δύο νεκρών.  

Και ενόσω οι καπνοί από το Μάτι κάνουν μέχρι σήμερα την πολιτική μας ζωή ασφυκτική, δεν μπορείς παρά να παρατηρήσεις πόσο χαμηλά έχει τεθεί πλέον ο πήχυς : αν δεν καούν ο κόσμος, όλα καλά, όσα στρέμματα και να καούν, ο Χαρδαλιάς θα ήταν (θα + παρατατικός = το αντίθετο της πραγματικότητας) ικανός να βάλει όλους τους κατοίκους της Εύβοιας σε πλωτά να κοιτούν το νησί να λαμπαδιάζει από άκρη σε άκρη και όχι μόνο να μην παραιτηθεί αλλά να δώσει και συνέντευξη τύπου πανηγυρίζοντας. Και το βράδυ να βγει ο Άδωνις στα κανάλια και να πει "εμένα με έπεισε".

Αλλά, όπως ειπώθηκε χθες, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του απολογισμού. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε, η πανδημία κοχλάζει, ιδίως στα νησιά, και τα αποτελέσματα είναι, ευτυχώς, μετρήσιμα. Όταν πατάς επί πτωμάτων στη λογική "εκ του αποτελέσματος", θα έπρεπε να ξέρεις ότι θα έρθει η ώρα που θα κριθείς και συ από το αποτέλεσμα που θα φέρεις, όταν ζητωκραυγάζεις π.χ. για τη σύγκριση με το Βέλγιο στη μέση της κούρσας, πρέπει να προσέχεις να μην σε ξεπεράσει λίγο πριν το τέρμα, όταν δηλώνεις στο καφενείο το απόγευμα προετοιμασμένος για όλα, θα πρέπει να μην σε δει η γειτονιά μέσα στη νύχτα πανικόβλητο με τα σώβρακα, κι ας ψελλίζεις ιστορίες για αλγόριθμους, τριψήφια νούμερα και δήθεν τήρηση πρωτοκόλλων.   

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου